XHTML Strict, XHTML Transitional, XHTML Frameset arasındaki fark

Eğer web sitenizi hazırlarken web standartlarına uygun HTML kodu yazmak istiyorsanız HTML sayfanızın başına html dosya tipini ve hangi standarta göre html kodu yazdığınızı belirten bir kod eklemeniz gerekiyor. validator.w3.org gibi uyumluluk kontrolü yapan siteler bu koda bakarak html kodunuzun uyumluluğunu denetliyor… XHTML için üç adet DTD (Document Type Definition) var. Bu arada hala HTML 4.01 standartını da kullanabileceğinizi hatırlatmak istiyorum…

Üç adet XHTML DTD var demiştim. Peki ne gibi durumlarda hangisini kullanacağız ? Sizin için hangisi en uygun ?

XHTML Strict DTD (Sıkı XHTML)

XHTML Strict eğer standartlara uygun kod yazmak istiyorsanız ve sayfanıza görünüm vermek için CSS (Cascading Style Sheets) kodlarını kullanacaksanız bu tip sizin için… XHTML Strict DTD kullanacağınız HTML kodlarınızın başına eklemeniz gerek kod;

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
"//www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd>

XHTML Transitional DTD (Geçiş XHTML)

XHTML Transitional DTD eğer standartlara uygun kod yazmak istiyorsanız ve XHTML’in görünüm yeniliklerini yani CSS’i kullanmayacaksanız. Örneğin <font> gibi html etiketlerini kullanıyorsanız bu tip sizin için uygun… XHTML Strict <font> <u> gibi etiketleri desteklemez..

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"//www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

XHTML Frameset DTD (Çerçeveli XHTML)

XHTML Frameset DTD eğer standartlara uygun bir kod yazmak istiyor ve sayfanız çerçeveli bir tasarıma sahip ise bu döküman tipini kullanmalısınız.

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Frameset//EN"
"//www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-frameset.dtd">

Yararlanılan kaynak : Tabiki w3schools :)

FavoriteLoadingFavorilerime Ekle